BENMARİ NEDİR NASIL YAPILIR PÜF NOKTALARI NELERDİR

BENMARİ, mutfakla ilgili olanların çoğunun duymuş olduğu ama tam anlamıyla ne işe yaradığını pek de kestiremediği bir yöntemdir.  Ben...

A+ A-

BENMARİ, mutfakla ilgili olanların çoğunun duymuş olduğu ama tam anlamıyla ne işe yaradığını pek de kestiremediği bir yöntemdir. Benmari, yani orijinal adıyla “BAİN MARİE”, aslında birçok yemek tarifinde karşımıza çıktığı için kulak aşinalığı yaşadığımız bir terimdir. Özellikle tatlılar söz konusu olduğu olduğunda ” Çikolatayı benmari usulü eritin” veya pişirme yöntemlerinde “Yemekleri sıcak tutmak için benmari yöntemini kullanabilirsiniz.” gibi birçok cümleyle karşılaşılmıştır.
Benmari usül eritme nedir nasıl yapılır püf noktaları nelerdir.  Çikolata eritmek kolay ama alengirli bir süreç. Eğer dikkatli olmazsanız çikolata yanabilir, sıvı ve katı kısımları ayrılabilir veya yağlı hale gelebilir. Çikolatayı eritmek için en iyi yöntemler benmari usulü eritmek ya da mikrodalgada eritmek
Benmari (Bain Marie) Fransızca’dan dilimize geçmiş bir kelimedir. Fransızca’da Marie’nin banyosu anlamına gelen bu kavram bir pişirme yönteminin adıdır.
Isıyla doğrudan temas etmesi istenmeyen besinler için kullanılan bir yöntemdir. Örneğin çikolata eritmek için bu yöntemi kullanabilirsiniz. Bir kabın içine biraz su koyun ve eritmek istediğiniz çikolatayı da su kabından daha küçük bir kaba koyun. Çikolatayı koyduğunuz kabı, su dolu kabın içine koyun. Su, çikolatanın bulunduğu kabı aşmayacak şekilde olmalıdır. Tencerenin altını yaktığınızda su ısınmaya başlar ve ısıyla çikolata da erir.Bu yöntemde, kullanılacak kap çok önemlidir. Uygun ve doğru bir tencereyle daha kısa sürede sonuç alabilirsiniz.
Yöntemin püf noktası ise, üst üste gelen iki kabın birbiriyle temas etmemesidir. Dıştaki kabın içine konulan, yani eritmek istediğiniz malzemenin bulunduğu kabın içine su girmemelidir. Buna özen göstermelisiniz. Aksi durumda erittiğiniz malzemeye su karışır.
Sonuç olarak benmari, gıdanın içinde bulunduğu kabın su dolu başka bir kap içine oturtularak alttaki suyun buharıyla yavaş yavaş pişirilmesi işlemidir.
Nasıl uygulanır?





Isıya dayanıklı bir kabı yarısını geçmeyecek şekilde su ile doldurun.
Kanın içine dibi suya değmeyecek şekilde ilkinden biraz daha küçük ve yine ısıya dayanıklı ikinci bir kap koyun.
Üstteki kabın içine pişirilecek ya da eritilecek besini koyun.
Kabı ocağa koyun, kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirme/eritme işlemi yapın.

Bu yöntemde kullanılan iki kabın da ısıyı çabuk iletmeyen malzemeden yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Emaye saklama kapları bu yöntem için uygun değildir. 
Bir sosu, çorbayı ya da herhangi bir malzemeyi sıcak tutmak için de bu usulü tercih edebilirsiniz.
Benmari usulü ile çikolata nasıl eritilir?
Isıya dayanıklı geniş bir kabın içine, kabın yarısını geçmeyecek kadar su doldurun.
Bu kabın içerisine dibi suya değmeyecek şekilde, yine ısıya dayanıklı daha ufak bir kap yerleştirin.
Ocağın altını açın ve orta ateşte suyu kaynatın.
Üstteki kabın içerisine çikolata parçalarını koyun.
Kaynamaya başlayan su, buharı ile birlikte üstteki kap içerisindeki çikolatanın erimesini sağlayacaktır.

Daha Fazla Lezzet

Pratik ve faydalı bilgiler 6357093460131629594

Yorum Gönder

emo-but-icon

Bu Blogda Ara

Kanalıma Abone Ol.

BURALARDAYIZ..

.................. .................

MUTFAK SIRLARI- FAYDALI VE PRATİK BİLGİLER

BLOGLARIM

  • *MALZEMELER 1 adet büyük boy kereviz2 adet sıkma portakal suyu4 yemek kaşığı Zeytinyağı* *1 yemek kaşığı silme hardal 2 adet Sarımsak4 y...
    18 saat önce
  • Bu kutunun oyması @benimtasa_rim e ait kendisi oğlum olur .Tamamen kendi hayal gücü ve el emeği ile yaptığı amatörce işler nasıl buldunuz.
    2 ay önce

Popüler Yayınlar

Blog Arşivi

item