MUTFAKTA KULLANILAN YAŞAMI KOLAYLAŞTIRTAN PRATİK BİLGİLER

           Birçoğumuz günün büyük bir kısmını mutfakta geçiriyoruz. Özellikle çalışan insanlar veya gün içerisinde başka uğraşları olan insa...

A+ A-

 

 
 

 
  


Birçoğumuz günün büyük bir kısmını mutfakta geçiriyoruz. Özellikle çalışan insanlar veya gün içerisinde başka uğraşları olan insanlar için mutfakta uzun zaman geçirmek sorun olabiliyor. Durum böyle olunca Mutfakta denenmesi gereken bazı pratik bilgiler imdadımıza yetişiyor. . Hepinizin dikkatini çekecek ve gönül rahatlığı ile uygulayacağınız pratik bilgiler
 
    1-Pişireceğiniz etin yumuşak olmasını istiyorsanız ,pişirme suyuna limon veya sirke ekleyin.




   2- Et suyu hazırlanırken eti mutlaka soğuk su ile haşlayın. Böylelikle etin aroması suya eşit oranda yayılır.

   3-Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar.
   4-Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku evi kaplar, bunu önlemek içinde kabın veya tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin.
 5-Balıkları kızartmadan önce, unu ve daha iyi tutması için yıkadıktan sonra  balıkları kurulayın.
6-Balık kızartırken temizlenmiş yıkanmış özellikle kokusu fazla olan hamsi ve istavrit gibi balıklara bol miktarda ezilmiş sarımsak zeytin yağında biraz bekletildikten sonra unlanıp kızartılmalı ,evdeki balık kokusunun kesin  % 80 azaldığını  ayrıca lezzetine lezzet katmış olduğunu da  göreceksiniz.





 7-    Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküvileri küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz.
  8-  Etin lezzetini artırmak ve lokum gibi et yemek için 8-10 saat önce yarım çay bardağı soğan suyu ,süt ve zeytin yağının içinde buzdolabında ağzı kapalı bir kapta bekletin
   9- Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine baş aşağı yerleştirin.







  10- Taze ekmek kolay kesilmez; parçalanır, dağılır. Muntazam dilimler elde etmek için, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin, sonra hemen kurulayıp ekmeği dilimlemeye başlayın. Sık sık hatta her dilimde bıçağı sıcak suya sokmanızda fayda vardır.
 11-  Açılmakta direnen cam kavanozların altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır.
 12-Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz. Bu tür limonları kesmeden önce, birkaç dakikalığına çok sıcak suya batırıp bekletin.  Yada 
Limonu sulandırmak için mikrodalgada ısıtın. Limonların daha fazla su verdiğini göreceksiniz.


 
13-Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz, evvela sirkeyi veya limonu tuzla karıştırıp dökmeli sonra zeytinyağı eklemelisiniz.
14-Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nane kokusunu  arttırmış olursunuz.                   
15-Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek
 için kavanoz ya da kutunun içine 2-3 diş sarımsak veya kaya tuzu koyun. 
 
 
 


16_Sucukları serin bir yere asmak yetmez. Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar. Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin.
17-Çok yağlı taze süt, kaynatılırken çoğu kez dibi tutar. Tencerenin dibini temizlemek de güç olur. Bunun için sütü kaynama kabına koymadan önce, kabı temiz su ile çalkalayın. Kurutmadan içine sütü döküp kaynatın. Dibi tutmayacaktır.
18-Sütün taşmasını önlemek için tencerenin üzerine bir  tahta bir kaşık koyun veya  tencerenin etrafına yağ  sürün  



19-Havucun rengini kaybetmemesi için kaynayan suyun içinden aldıktan sonra hemen soğuk suyun altına tutup birkaç dakika bu şekilde bekletin.
20-Tuz topaklanıyorsa tuzluğun içine birkaç adet pirinç koyun. Pirinç tuzun rutubetini alacak ve topaklaşmayı önleyecektir.
21-Ekmekler bayatladığı zaman robotta çekip galeta unu haline getirin. Dondurucuya atıp gerektiği zaman kullanın.
22-Kaşar peynirinin kurumasından şikayetçiyseniz ağzı kapalı bir kavanoz içinde muhafaza edin.
23-Kabuklarını soyduğunuz meyvelerin kararmalarını önlemek için limonla ovun.
24-Domatesler pörsümüş ise yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde ve buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir.

 

25-Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir süre sonra canlılıklarının yitirirler. Tekrar canlı hale getirmek için, yıkayıp 10-15 dakika kadar 2 litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda bekletin.
26-Evinizde mayonez yaparken zeytinyağı yerine susam yağı kullanın. Mayonezinizin daha uzun zaman bozulmadığını göreceksiniz. 

27- Yeşil muz, çilek  avakado gibi meyveleri kağıt poşetlerde olgunlaştırın.
28-Dolaptaki kavun kokusunu gidermek için, sirke ve ıslak peçeteden yardım alın.


 
29-Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız vitaminlerini öldürmezsiniz.
30-Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için pişirme suyuna bir parça tuz veya iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin. Evi saran kötü kokudan eser kalmadığını göreceksiniz.
31-Karnabaharı haşlarken renginin daha beyaz olması için haşlama suyuna bir çay bardağı süt ve daha lezzetli olması içinde bir tatlı kaşığı tere yağı koyunuz




32-Domateslerin çürümesini engellemek için, koparılan taraflarının altta kalmasına özen gösterin. 
33-Domatesin kabuğunu kolay soyabilmek için kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzeyinde gezdirin.
34-Eğer sebzeleri haşlayacaksanız, renklerini korumak için haşlama suyuna bir miktar sirke ekleyin. 
35-Pişirdiğiniz çorba çok sulu olduysa, hazırlayacağınız bir meyaneyle kıvamını ayarlayabilirsiniz. Bunun için iki kaşık unu karıştırın ve hazırladığınız bu karışımı pişmekte olan çorbanıza yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak ekleyin.
35-Kızartma yaptığınız süre boyunca yağın ısısı sabit kalmalıdır. Bunun için kızartma kabına bir seferde fazla yiyecek koymaya dikkat edin. 


 
36-Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini korur. 

37-Kızartma yaptığınızda mutfağınızda koku yayılmasını istemiyorsanız bir kapta sirkeli su kaynatın.
38-Karides haşlarken etrafa yayılan kokuyu gidermek için haşlama suyuna iki çorba kaşığı sirke katın. 
39-Pazardan aldığınız maydanoz ve dere otlarının buzdolabınızda uzun zaman bozulmadan ve sararmadan kalmasını istiyorsanız; önce maydanoz ve dereotunu güzelce yıkayın, sonra da temiz bir peçeteyle sarıp iyice kurulayın. Kapaklı bir naylon kutuya koyup, buzdolabına kaldırın. Uzun süre bozulmadan kaldığını göreceksiniz.
40-Türk kahvesini tazeliğini ve kokusunu kaybetmemesi için aldığınız paketi, içine 2-3 tane kesme şeker attığınız kapaklı bir kavanozun içine boşaltın.
41-Sodalı içeceklerin gazlarını kaçmasını engellemek için buzdolabına baş aşağı yerleştirin.
42-Kullanılmış limon kabuklarını rendeleyip şekerle karıştırın. Bu karışımı bir kavanozun içinde ve buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz. Böylece pasta veya kek yaparken elinizin altında hazır bulunur. 

43-Çatlamış yumurtayı haşlamak için, çatlamış yerine bir dilim limonu sürünüz. Ardından yumurtayı bir kaşığın içine koyarak sıcak suya (kaynar değil) batırınız. Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra yumurtanız hazır hale gelecektir.
44-Pişmiş yumurtayı kolay soymak  ve Haşlanırken çatlamasını önlemek için, kaynama suyuna biraz tuz serpin. 




45-Satın aldığınız kiviler çok sert ise 24 saat plastik bir torbada yanında elma ve armut bulundurarak saklayın. Bu durum kivilerinizin yumuşamasını sağlayacaktır.

46-Izgara yıkama kabusuna son verme zamanı geldi. Izgara yaptıktan sonra saatlerce ızgara yıkamak yerine; ızgara telini Isıtıp, ikiye kesilmiş kuru soğanın kesik kısmını sürerek ovmanız yeterlidir. 
47-Lahana haşlarken suyuna elma kabuğu eklerseniz, kötü kokunun yayılmasını engeller.

sağlıkla .lezzetle kalın........

Daha Fazla Lezzet

Pratik ve faydalı bilgiler 6286144601419441184

Yorum Gönder

emo-but-icon

Bu Blogda Ara

Kanalıma Abone Ol.

BURALARDAYIZ..

.................. .................

MUTFAK SIRLARI- FAYDALI VE PRATİK BİLGİLER

BLOGLARIM

  • *MALZEMELER* *1 paket istediğiniz bir makarna1 kase garnitür1 kase rende kaşar1 su bardağı kadar süt1 kase normal beyaz peynir veya lor250-3...
    1 gün önce
  • Bu kutunun oyması @benimtasa_rim e ait kendisi oğlum olur .Tamamen kendi hayal gücü ve el emeği ile yaptığı amatörce işler nasıl buldunuz.
    2 ay önce

Popüler Yayınlar

Blog Arşivi

item