OCAK ÜSTÜNDE PEYNİRLİ SU BÖREĞİ

   MALZEMELER 4 adet büyük boy yumurta 1 tatlı kaşığı tuz 1 çorba kaşığı zeytinyağı 200 gr yağsız beyaz peynir maydan...

A+ A-






  


MALZEMELER

4 adet büyük boy yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı zeytinyağı
200 gr yağsız beyaz peynir
maydanoz
Katların arasına sürmek için;
150 gr tereyağı 
Aldığı kadar un

YAPILIŞI

Unu geniş bir kaba eleyin veya sert bir zemine  ortasını havuz gibi açıp yumurtaları buraya kırın, tuz ve yağı da ekledikten sonra kenardan yavaş yavaş unu yumurtalara karıştırmaya başlayın ve tüm unu bitirene kadar yoğurun. Eğer yoğurmakta çok zorlanıyorsanız, çorba kaşığı ile azar azar su ilave edebilirsiniz. Dinlenme sürecinden ve kaynar haldeki sudan geçeceği için tok ve sert bir hamur olmalı. Hamurun üzerine nemli bir bez örtüp 30 dakika dinlendirin sonra tekrar yoğurun, bu aşamada hamur pürüzsüz bir hale gelmiş olmalı. Şimdi yeniden dinlendirin bir’ 30 dakika daha dinlendirin. Dinlenen hamuru 12 eşit bezeye ayırın, yalnız bezelerden 1 tanesi tepsinin en altına kullanacağımız için diğer 11 beze den biraz daha büyük olsun. Bezelerin de üstünü yine örtün, kurumasınlar ve 15 dakika dinlenmeye alın. Bu esnada pişirme hazırlıklarını yapmaya başlayabilirsiniz. 6-7 litre su alacak hacimde bir tencereye pişirme suyunu koyup kaynatmaya başlayın. Kaynama başlayınca  3 çorba kaşığı  tuz atın. Bir yanda da haşlanan yufkaları soğuk sudan geçireceğiniz yani şoklayacağınız  su kabınızı ayarlayın.  Önemli olan şoklama suyunun hep soğuk kalması. Ilındığı anda değiştirin mutlaka. Yufkaları açtığınızda bekleteceğiniz alana da bir mutfak bezi serin ki, açmaya başlayınca hazır olsun. Yufkaların birbirine yapışmaması için de aralarına koymak için pişirme kağıdı hazırlayabilirsiniz.  Aralara süreceğiniz tere yağını eritip, peynirleri ufalayıp, maydanozu da doğrayıp ön hazırlıkları tamamlayın.
Şimdi ilk bezeyi önce merdane ile bir miktar büyütüp sonra oklava ile tepsinizden büyük olacak şekilde 1 mm kalınlığında açın (hamuru kalın bırakırsanız, haşlandığında sert bir hamur olur) ve dinlence alanına alın. Kalan hamurları da tek tek tepsi büyüklüğünde açın. Çalışma alanınız darsa, aralarına kestiğiniz pişirme kağıtlarından koyun, genişse yan yana sıralayın. Hamurların kurumaması için üzerlerine ince bir bez örtebilirsiniz.

Hamurları açma işlemi tamamlandıktan sonra tepsinizi bolca tereyağı ile yağlayın, bu yağ aralara süreceğiniz yağdan bağımsız olsun, o yağın içinden kullanmayın. Tepsiyi kenara alın.

İlk açtığınız büyük yufkayı kaynamakta olan suya bırakıp dikkatlice suyun içine girmesine yardımcı olun ve 1 dakika haşlayıp, kevgir ya da süzgeç tarzı bir aletle sudan alıp soğuk suya bırakın.

Yarım dakika da burada tutup eliniz ile suyunu süzüp tepsiye yayın ve fazlalıkları tepsinin kenarından sarkıtın (yukarıda fotoğrafı mevcut). Erittiğiniz tereyağından 2-3 kaşık hamurun üzerinde gezdirip fırça ile eşit şekilde yaydırın.

Bundan sonrası içinde haşlama/şoklama/süzme/katları sıralama/yağlama olarak devam edeceksiniz tek fark ilk yufka gibi kenarları tepsiden dışarı taşmayacak, eşit şekilde tepsiye hamuru buruşturarak sığdıracaksınız.

6. kata geldiğinizde peynir ve maydanozu eşit şekilde serpiştirip sonrasında yine aynı şekilde yufkaları işlemden geçirip, en son katı da serip kenarlardan sarkan parçaları son yufkanın üzerine çevirip, kalan yağ ile yağladıktan sonra ocağınızın en büyük gözünde, başta yüksek ateşte tepsi iyice ısınıp yağda hareketlenme başladığında da, ocağın ateşini orta kısık konuma getirip, tepsiyi ateşin üzerinde çevire çevire pişirip ocaktan alın (pişip pişmediğini kontrol etmek için bir spatula ile kenarlardan kaldırarak bakın).

Böreği çevireceğiniz aynı boyda tepsiyi ya da biraz daha büyük de olabilir, tereyağı ile yağlayın. Ocaktan aldığınız tepsinin üzerine ters kapatın ve her iki yanından da mufak eldiveni ya da bezi ile tutup tepsiyi alt üst edin. Akrobatik bir hareket gibi gözükse de korkmayın her kadının genlerinde bu dönüşümü yapacak yapısal proteinler var…

Şimdi de aynı yöntemle diğer yüzeyini pişirip ocaktan alın, bir miktar dinlendirin, dilimleyin ve keyfini çıkartın…

KAYNAK BURADA


Daha Fazla Lezzet

NEW 8233546862554259180

Yorum Gönder

emo-but-icon

Bu Blogda Ara

Kanalıma Abone Ol.

BURALARDAYIZ..

.................. .................

MUTFAK SIRLARI- FAYDALI VE PRATİK BİLGİLER

BLOGLARIM

  • *MALZEMELERİ Keki için: 3 Yumurta 2 Kahve fincan şeker 3 Kahve fincanı un 1 Kahve fincanı sıvıyağ 1 Çay bard...
    2 gün önce
  • Bu kutunun oyması @benimtasa_rim e ait kendisi oğlum olur .Tamamen kendi hayal gücü ve el emeği ile yaptığı amatörce işler nasıl buldunuz.
    1 ay önce

Popüler Yayınlar

Blog Arşivi

item