Balık Pişirmenin Püf Noktaları

      Cinsi ne olursa olsun satın alınan balığın öncelikle çok iyi temizlenip yıkanması şart.  kızartma yapmadan önce yıkanan balıkları k...

A+ A-





      Cinsi ne olursa olsun satın alınan balığın öncelikle çok iyi temizlenip yıkanması şart.
 kızartma yapmadan önce yıkanan balıkları kurulamakta fayda vardır. Bu suretle una ve yumurtaya daha iyi bulanmış olur. Balığın çıtır çıtır kızarması için unlanmadan  önce biraz sütün içine bekletilmeli  , sonra da unlayıp kızartılmalı.. Unlamadan tavaya konulursa, anında tavaya yapışır. Balık taze olduğunda, una bulansa da tavaya yapışmasını önlemek zordur. Bunu engellemek için tavayı arada bir sallamak gerekir. Una buladığımız balıkları, soğuk suya hızla batırıp çıkardığımızda yine süratle kızgın yağa yerleştirdiğimizde üzerinde gevrek bir kabuk oluşur. Genelde midye tavacılar bu tekniği uygular.
     -Ocağın ısısı, balıkların büyüklüğüyle ters orantılı olmalıdır. Küçük balıkları harlı ateşte, büyük balıkları kısık ateşte kızartmalıdır.
-Balığın tuzlanması, doğrudan yapılmaz unla karıştırılması gerekir.
-Balığı kızartırken tavanın kızgın olması gerekir.  
-Balıkları kızartacağımız yağa biraz kırmızıbiber serpilirse, balığa değişik bir lezzet verilmiş olur, ayrıca balığın rengi güzel ve parlaklaşır.  
- Balıklar, tavaya sıkıştırarak konulmamalı, yani iyice doldurulmamalıdır.
 -Kızaran balıkların fazla yağını süzdürmeli ya da kâğıt havluya emdirilmelidir.-Balığın tuzu sofraya gelirken serpilmelidir.
    -Hamsi, istavrit gibi küçük balıklar kızartılırken tavaya az yağ konulmalıdır. Bu balıklar kızartılmadan önce mısır unu, veya beyaz un ve tuz karışımına bulanır ve tavaya aralıksız olarak dizilir. Balıkları tek tek çevirmek yerine ,bir tencere kapağı yardımıyla bütün olarak çevirmelidir. Tavadaki yağın tümünü balıklar çekmiş olacağından, tavanın dışına yağ damlamaz. Böylece balıklar hem dağılmadan kızarmış olur ve hem de hepsini aynı sıcaklık seviyesinde servis edebilirsiniz.  
Izgara
      -Balıkları, ızgaraya koymadan önce biraz yağlamak ya da unlamak gerekir. Aksi hâlde tele yapışabilir ve balığın suyu dışarıya akabilir.
-Izgarada balık yapmadan yaklaşık 2-3 saat önce soğan suyu ve zeytin yağı balığa sürülürse daha lezzeti artar. Bir başka yöntem de balıkları yıkayıp ayıkladıktan sonra 10 dk. limonlu suda bekletmektir. Sonra kurulayıp tuz ve biber ile ovulup  ve yine 5-10 dk. bekletilmelidir.
  -Izgara yapılırken arada bir üstüne zeytinyağı gezdirilirse iyi olur.  
-Izgarada balığın çatlamaması için, iki yanı bıçakla çizilmelidir. Böylece içi de tam anlamıyla pişmiş olur.
-Izgarada balık yaparken, ateşin alevli olması, balığın kurumasına ve yanmasına sebep olur.  
 Fırında
-Balık pişirilmeden önce 10-15 dk. sirkeli suda bekletilirse daha lezzetli olur. Fırında yapılan balıkların altına kereviz, soğan, havuç , domates ve patates dilimleri yerleştirilirse, balık daha lezzetli olur. Ayrıca  kılçıklı balık yerken mümkünse yanında patates slatası veya pişirilirken altına patates döşenirse boğaza kaçn kılçığı temizlemek için 
-Balık çorbası yaparken, suyunun daha lezzetli olması için balıklar, en az 45-60 dk. kaynatılmalıdır. Balığın baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli yerleri olduğu unutulmamalıdır.
-Buğulama yapmak için balık tavaya konulduktan sonra tereyağı ya da sıvı yağ ilave edilip çok az suyla ve harlı ateşte pişirilmelidir. Böylece balıklar, besin değerleri kaybolmadan daha sağlıklı bir şekilde yenilmiş olur.
-Haşlama için en uygun balıklar kırlangıç, levrek, kefal gibi beyaz etli balıklardır.  
-Balığı haşlamak için: Soğuk suya attıktan sonra, suyun kaynamasına izin vermeden haşlamak balığın dağılmasını engeller. Haşlanan suyun içerisine lezzet için havuç, kereviz ve soğan atılmalıdır. Balığın eti kılçığından ayrılıyorsa pişmiştir.

Ruşen Kavallı
Devamı: Balık Pişirmenin Püf Noktaları - Aradığın Bilgi Burada 
KAYNAK BURADA


Daha Fazla Lezzet

Pratik ve faydalı bilgiler 784066227031372390

Yorum Gönder

emo-but-icon

Bu Blogda Ara

Kanalıma Abone Ol.

BURALARDAYIZ..

.................. .................

MUTFAK SIRLARI- FAYDALI VE PRATİK BİLGİLER

BLOGLARIM

  • *MALZEMELER* *1 paket istediğiniz bir makarna1 kase garnitür1 kase rende kaşar1 su bardağı kadar süt1 kase normal beyaz peynir veya lor250-3...
    3 gün önce
  • Bu kutunun oyması @benimtasa_rim e ait kendisi oğlum olur .Tamamen kendi hayal gücü ve el emeği ile yaptığı amatörce işler nasıl buldunuz.
    2 ay önce

Popüler Yayınlar

Blog Arşivi

item