HANGİ BALIK HANGİ MEVSİMDE YENMESİ UYGUNDUR

  HANGİ BALIK HANGİ MEVSİMDE YENMESİ UYGUNDUR /Farklı Tarifler ve Hepsi Denenmiş Nefis Lezzetler 7 ocak 2018 günü Milliyet gazetesin...

A+ A-
 HANGİ BALIK HANGİ MEVSİMDE YENMESİ UYGUNDUR /Farklı Tarifler ve Hepsi Denenmiş Nefis Lezzetler
 Güloannemutfakta

7 ocak 2018 günü Milliyet gazetesinin Rota ekinde yaynlanan  Her Balığın mevsimi başka başlıklı yazımın daha detaylarını sizler için paylaştım.


Farklı Tarifler ve Hepsi Denenmiş Nefis Lezzetler


HANGİ BALIK HANGİ MEVSİMDE YENMESİ UYGUNDUR ?

Bilindiği. üzere ülkemiz üç bir etrafı denizlerle kaplı bir Coğrafya ya sahip.Bu bakımdan çok şanslı bir ülkeyiz....Peki bu denizlerde yaşayan balıklardan hangileri en çok balık tezgahlarını doldurup mutfağımıza giriyor ve hangi balık hangi denizlerde yüzüyor ne zaman yenilir .En lezzetli zamanları hangi aylardır.Balık, kırmızı ve beyaz ete oranla daha fazla protein içerir ve vücut için eşsiz bir besin değeri taşır. Her zaman sofralarda kendine yer bulan balığın hangi mevsimde en lezzetli olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bugünkü yazımın konusu en çok bilinen balık çeşitlerinin hangi mevsimde daha lezzetli olduğu ve hangi aylarda yenir.
Yazıma Levrek le başlamak istiyorum.
LEVREK Eylül ve Ekim zamanları asıl yenilmesi zamandır Balığın yağlı zamanı ızgarası mükemmel olur. En çok Karadeniz Marmara ve Boğazda yaşar.
PALAMUT Nisan,Mayıs,Haziran,Temmuz aylarda nadir bulunur.En çok lezzetli ve bol zamanı Ağustos,Eylül,Ekim,Kasım ayları olup Karadeniz,Marmara ve Ege Denizinde yaşarlar
TORİK Nisan ,Mayıs,Haziran,Temmuz Ağustos,Eylül aylarında nadiren bulunur ancak Ekim ,Kasım,Aralık ayları tam yeme zamanıdır. Karadeniz Marmara ve Boğaz sularında en çok yaşarlar.
HAMSİ Ülkemizde en çok sevilen ve bol miktarda tutulan bir balık olmasına rağmen Mart,Nisan,Mayıs,Haziran,Temmuz,Ağustos ve Eylül aylarında nadiren bulunur ve yenmez de Hatta halk arasında mart aylarında hamsi kurtlanır denir .Soğuk suları seven bir balık olup yağ ve lezzet bakımdan zengin olduğu aylar Ekim,Kasım,Aralık,ocak ve Şubat aylarıdır.Bu aylarda mutlaka tüketilmeli.Hamsinin köftesi,buğlaması,ızgarası tavası,pilavı kısacası bir çok tariflerle soframızda yerini alıp damaklarımızı da lezzetini veren bir balık türü..Ülkemizde en çok Karadeniz ,Marmara ve Boğazda bulunur.
Gümüş,İzmarit,Mezgit Şubat Mart Nisan Mayıs aylarında en bol ve lezzetli zamanları.Karadeniz,Marmara ve Boğazda yaşarlar.




Lahos,Sinarit,Kılıç,Orkinos Haziran Temmuz Ağustos,Eylül aylarında lezzetle tüketilebilir.Genelikle Marmara,Ege ve Ak Denizde yaşarlar.

çinekop, sarıkanat, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança ve sinarittir. İstavrit çok lezzetlidir. Temmuz ayı sardalya balığının mevsimidir. Eylül ayı başlarına kadar lezzetini koruyan sardalya taze olarak rahatlıkla yaz boyu tüketilebilir. Temmuz ayında barbunya ve tekir lezzetini korumaya devam ederken pavurya, böcek, ıstakoz bolca çıkar.






kalkan, ve kefal mart ayında hem bol hem de çok lezzetlidir. Martta uskumru çiroz olmaya başlamıştır.
En önemlisi de Hem sağlıklı hemde lezzetli bir balığı, küçük büyük demeden herkesin haftada en az bir kez tüketmesi gerekiyor. Balığın en büyük faydaları; kalbin korumasına yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve zekayı geliştir. .Elbette faydaları saymakla bitmez..
Balık alırken taze olup olmamasına dikkat edilmelidir. Aksi taktirde zehirlenme riski yüksektir.
Balığı en sağlıklı fırında veya ızgara yaparak tüketmek gerekir.
Kalın Sağlıcakla...



Daha Fazla Lezzet

NEW 1898772336603924844

Yorum Gönder

emo-but-icon

Bu Blogda Ara

Kanalıma Abone Ol.

BURALARDAYIZ..

.................. .................

MUTFAK SIRLARI- FAYDALI VE PRATİK BİLGİLER

BLOGLARIM

  • *MALZEMELERİ Keki için: 3 Yumurta 2 Kahve fincan şeker 3 Kahve fincanı un 1 Kahve fincanı sıvıyağ 1 Çay bard...
    1 gün önce
  • Bu kutunun oyması @benimtasa_rim e ait kendisi oğlum olur .Tamamen kendi hayal gücü ve el emeği ile yaptığı amatörce işler nasıl buldunuz.
    1 ay önce

Popüler Yayınlar

Blog Arşivi

item