TARÇIN ŞERBETİ (ŞURUBU)

    ŞERBET ; Osmanlı mutfağında zirveye çıkan oralardan çıkıp dünyaya yayılan şerbet, önceleri sıcaklarda serinlemek için ferahlatıcı içecek...

A+ A-



 
 
ŞERBET ; Osmanlı mutfağında zirveye çıkan oralardan çıkıp dünyaya yayılan şerbet, önceleri sıcaklarda serinlemek için ferahlatıcı içecekler olarak rağbet görmüş, sonra özellikle İtalya'da değişik meyve  suları ile sorbetto olarak yerini almış ve böylelikle dünya mutfak mirasının önemli bir yerine oturmuş.

Türkler içeceklerini soğutmak için kar kullanırlardı (Karsambaç; Kar ve pekmez şerbeti). Bundan etkilenen İtalya, sorbeyi karla yapmaya başladı ve içine kullandığı süt ve kremayla ilk dondurmanın temellerini atmış oldu.

Günümüzde, kahve yanında, misafirlikte, doğumda ve ramazanda kullanılan şerbet ve türevleri, İstanbul’un Tarihi Meşhur lokantalarında güncelliğini ve çeşitliliğini korumaktadır.
Birçok şerbete eklenen tarçın Türk damak tadına çok uygun bir baharat olduğu için tarçın, şerbet  şeklinde de tüketilir. Karanfil ve çubuk tarçın bal ile beraber kaynatılır, süzülerek içilir. 
Mevlana ‘’Hayatta en sevdiğim üç şey; Sema, Hamam ve Şerbettir’’ der. Gelelim TARÇINLI ŞERBET  tarifine

MALZEMELER

1/5 çay kasığı Tatlı kırmızı pul biber
1 yemek kasığı Gül Şerbeti
6 adet Çubuk Tarçın
3-4 adet karanfil
1/2 su bardağı toz seker (damak tadınız uygun artırabilirsiniz)
5-6 su bardağı su (200 ml)
1/2 dilimlenmiş limon
1 çay kaşığı limon tuzu
2 Adet erik (Yada istediğiniz her hangi meyve dilimi) şart değil
YAPILIŞI
Bütün malzemeleri bir tencereye alın. Harlı ateşte kaynatın. Kaynadıktan sonra orta ateşte yaklaşık 1 saat daha kaynatın. Damak zevkinize göre toz şeker veya su ilave edebilirsiniz. İnce bir tel süzgeç ile süzüp soğutun. Soğuk servis yapın.
AFİYET OLSUN

Daha Fazla Lezzet

NEW 3934405004183239429

Yorum Gönder

emo-but-icon

Bu Blogda Ara

Kanalıma Abone Ol.

BURALARDAYIZ..

.................. .................

MUTFAK SIRLARI- FAYDALI VE PRATİK BİLGİLER

BLOGLARIM

  • *MALZEMELER* *1 adet yumurta* *1 su bardağı süt* *1 su bardağı sıvı yağ* *1 çay kaşığı toz şeker* *1/2 su bardağı un* *1 Tatlı kaşığı tuz* *4 su bardağı m...
    15 saat önce
  • Bu kutunun oyması @benimtasa_rim e ait kendisi oğlum olur .Tamamen kendi hayal gücü ve el emeği ile yaptığı amatörce işler nasıl buldunuz.
    2 ay önce

Popüler Yayınlar

Blog Arşivi

item