MUTFAĞIMIZDA ÇOK ÖNEMLİ YERİ OLAN PATATESİ PİŞİRİRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

         MUTFAĞIMIZDA ÇOK ÖNEMLİ YERİ OLAN PATATESİ PİŞİRİRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ Patates beslenmemizde dolayısıyla mutfaklarımızda...

A+ A-



 







  


 
 
MUTFAĞIMIZDA ÇOK ÖNEMLİ YERİ OLAN PATATESİ PİŞİRİRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

Patates beslenmemizde dolayısıyla mutfaklarımızda çok önemli yeri olan bir besin maddesidir. Yumru şeklinde önemli bir toprak altı gövdesidir. Hasta ve çocuk menülerinden, en lüks protokol sofralarına kadar kullanılan bir sebzedir. Patatesin besin maddesi olarak çok tutulması, ucuza mal olmasının yanı sıra zengin besleyici yönlerinin ve özelliklerinin olmasındandır. Patatesin Besin Değeri: Patatesler C vitamini ve B grubu vitaminleri ile sindirim sistemi için önemli posa içerdiği gibi protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum vb. mineralleri içerir. Kabuğu ile fırında pişirilmiş 200 g patates, günlük p besin maddesi olarak çok tutulması, ucuza mal olmasının yanı sıra zengin besleyici yönlerinin ve özelliklerinin olmasındandır.
Patatesin Besin Değeri:n önemli posa içerdiği gibi protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum vb.

Patatesler C vitamini ve B grubu vitaminleri ile sindirim sistemi içi
 mineralleri içerir. Kabuğu ile fırında pişirilmiş 200 g patates, günlük posa tüketiminin %16 sını karşılar.Ayrıca patatesin organizmada yağ yapıcı özelliği de yoktur. Ancak hazırlama yöntemlerine göre farklılık gösterir. Örneğin bol yağda kızartılarak hazırlanan patatesler yağ çekmesi nedeniyle enerjiyi çok yüksek içermesine karşın kabuklarıyla fırında pişirilen veya kabuklarıyla haşlanan patatesin enerjisi oldukça düşüktür



 


Patates pişirirken nelere dikkat etmeliyiz...

"Mutfağımızda yoğun olarak kullandığımız sebzelerin başında gelen patatesi fırında pişirirken, haşlarken veya kızartırken pek çok hata yapıyoruz. Öncelikle patatesi haşlamak için kabuklarını bol suyla yıkayın püre yapmak için mutlaka aynı boyda kesin. Bu sayede aynı zamanda pişer. İçerisine çok fazla su koymayın ve tuz ilave ederek haşlayın. Kısık ateşte patatesi haşladığınız zaman hem nişastası suya karışmaz hem de parçalanmaz.
Fırında patates yapacağınız zaman patatesleri biberiye, taze kekik ve zeytinyağı ile terbileyin. Çok ince olmayacak şekilde kabuklu veya kabuksuz doğrayıp fırında pişirebilirsiniz. Daha çok taze ve küçük patates almaya özen gösterin.
Patates püresi yaparken içerisine katacağınız kremanın, sütün veya tuzun çok orantılı bir şekilde kullanılması gerekiyor. Öncelikle krema veya sütün sıcak olması gerekiyor. Süt ile yapacağınız zaman tereyağı koymamalısınız. Bu sayede saf patates püresi tadını alabilirsiniz. Mutlaka bir el blendırın da veya mutfak robotunda çekin. Krema ve tereyağlı yaptığınız zaman blendır da çekmenize gerek kalmaz. Daha yoğun ve daha lezzetli bir patates püresi elde edebilirsiniz.
Patates kızartması yaparken ise parmak kalınlığında kesin ve fritözde 10 saniye kızartıp alın. Soğuduktan sonra tekrar kızartın. Bu sayede patateslerinizin çıtır çıtır olduğunu göreceksiniz. Aksi halde yumuşak ve içerisi hamur olur."




 
 Patates çok fazla çeşitli tarifle sunulabilen bir sebzedir. Aynı zamanda pek çok türü bulunan patatesi pişirmenin ise bazı püf noktaları bulunmaktadır.
  
Patates de pişirilmesine bağlı olarak besin değeri kaybına uğrayabilir. En değerli kısmı kabuğunun altında bulunduğu için dikkatli olmak gereklidir.
PATATES PİŞİRİRKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN NOKTALAR


 
  Pişirmeden önce kabuklarını soymayın. Dış kabuk pişirme süresince karşılaşılacak vitamin kaybını en aza indirecektir. Protein ve mineraller bu kabuğun hemen altında bulunduğundan
haşlamadan önce kabuklarını fırça yardımıyla suyun altında ovun. Bu sayede patatesin üzerinde birikmiş her türlü kir  çamur ve döküntü temizlenecektir.
pişirdikten sonra soymak daha doğru olacaktır.



Haşlamayı soğuk suda başlatın
Çoğu aşçı bile patatesleri ilk sıcak suyun içine koyarak haşlamaya başlıyor. Ancak bu yöntem patateslerin sıcak suda birden haşlanmasını ve hızlıca dağılmasına yol açıyor. Bunun yerine patatesleri haşlamaya soğuk sudan başlayın. Patatesin, su ile aynı anda ısınmasına izin verirseniz, tüm kısımların eşit bir şekilde haşlanmasını sağlarsınız.
Patatesi haşlama süresi de lezzetini değiştiren faktörlerden biri. Patatesleri yaklaşık 25 dakika kadar pişirmeye özen gösterin. Daha sonra bir kevgir içinde süzerek, istediğiniz tariflerde kullanın . 



 

AFİYETLE SAĞLIKLA LEZZETLE KALIN.



 

Daha Fazla Lezzet

Pratik ve faydalı bilgiler 3780877399911187586

Yorum Gönder

emo-but-icon

Bu Blogda Ara

Kanalıma Abone Ol.

BURALARDAYIZ..

.................. .................

MUTFAK SIRLARI- FAYDALI VE PRATİK BİLGİLER

BLOGLARIM

  • *MALZEMELER* *1 paket istediğiniz bir makarna1 kase garnitür1 kase rende kaşar1 su bardağı kadar süt1 kase normal beyaz peynir veya lor250-3...
    3 gün önce
  • Bu kutunun oyması @benimtasa_rim e ait kendisi oğlum olur .Tamamen kendi hayal gücü ve el emeği ile yaptığı amatörce işler nasıl buldunuz.
    2 ay önce

Popüler Yayınlar

Blog Arşivi

item