YUMURTA ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ.ORGANİK YUMURTA NASIL ANLAŞILIR

      Günümüzde sağlıklı beslenme hakkında birçok uzman fikir beyan etmektedir. İnsan vücudunun ihtiyacı olan besin maddelerini, vitamin ve ...

A+ A-

 



 

 

Günümüzde sağlıklı beslenme hakkında birçok uzman fikir beyan etmektedir. İnsan vücudunun ihtiyacı olan besin maddelerini, vitamin ve mineralleri eksiksiz olarak karşılayabilmesinin yolu şüphesiz ki dengeli beslenmeden geçer. Dengeli beslenme açısından kahvaltı büyük önem arz etmektedir. Öğün olarak kahvaltı özellikle de çocuklar için oldukça önemlidir. Yumurtayı kahvaltıda severek tüketiyoruz. Peki, sık sık tükettiğimiz yumurtalar organik mi, hangi koşullar altında ve nasıl üretildiği hakkında ne biliyoruz? Yumurtanın, başta protein olmak üzere A, E, D, B2 vitaminleri fosfor, çinko ve demir mineralleri, ayrıca doymuş ve doymamış yağ asitleri bakımından oldukça zengin bir besin olduğunu hepimiz biliyoruz ''Neredeyse her gün tükettiğimiz yumurtayı satın alırken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan en önemlisi üzerinde bulunan kodlardır. Yumurtanın üzerinde yazan bu kodlar, ne tür bir tavuktan alınan yumurtayı ve Bu kodlar, menşei ülke kodu ve sonrasında yumurtanın hangi şehirde üretildiğine göre şehrin plaka kodunu belirtmektedir. 





Organik Yumurta Nedir?

Bazı besinler yetiştirilme koşullarına bağlı olarak organik unvanı kazanıyor. Bunlardan bir tanesi de yumurtalar oluyor. Sağlıklı ve uzun süreli yumurta tüketimi için mutlaka organik yumurtalar tercih edilmelidir. Tavukların organik besinler ile beslenmesi ve hiçbir şekilde ilaç, hormon gibi kimyasallara maruz kalmaması sonucu organik yumurtalar oluşuyor.

Organik yumurtaların fiyatları diğer yumurtalara göre biraz daha yüksek fiyatlıdır. Bunun temel sebebi ise daha besleyici ve daha sağlıklı olmasından kaynaklanıyor. Son yıllarda ülkemizde organik yumurta üretimi büyük bir artış gösteriyor.

Organik yumurtalar diğer yumurtalara göre daha büyük bir görünüme sahiptir. En güvenilir şekilde tüketim sağlayan yumurtalardır. Organik yumurtaların hem sarısı hem de beyazı büyük bir fayda sağlarken kalorisi 60'ın altındadır. Düşük kalorili fakat yüksek belirleyiciliği bulunan gıdalar arasında yer alıyor. İçerisinde yer alan yararlı yağlar ve vitaminlerde ön plana çıkan özelliklerinden biridir.



Organik Yumurtayı Nasıl Anlarız?

Organik yumurtayı anlayabilmek için yumurtanın sarı kısmına bakmak gerekiyor. Organik olmayan yumurtaların sarı kısmı organik olanlara göre daha büyüktür. Aynı zamanda organik yumurtalar daha parlak ve daha temiz bir görünüme sahip olduğu için ilk görüşte Anlamak da mümkün oluyor. Organik yumurtaları anlamının etkili yollarından biri üzerinde yaban sertifika numarası oluyor. Tavuklar tamamen organik yemler ile beslenerek organik yumurta üretmesi mümkün oluyor. Bu sebeple boylu ya da farklılık gösteriyor. Organik yumurtaların sarı kısmı daha koyu bir renk olsa da tavuğa bağlı olarak bu durum değişiklik gösteriyor. Bu sebeple organik yumurtayı anlamak için mutlaka sertifikasyon numarasına bakmak gerekiyor. Sertifikasyon numara en güvenilir yollardan biridir.




3 Numaralı Kod İle Başlayan Yumurtalara Dikkat

Yumurta üzerinde 0, 1, 2 ve 3 olmak üzere kodlar yer alıyor. Bu kodların yazılma sebebi bulunuyor. Yumurta tercih yaparken mutlaka bu konulara dikkat etmek gerekiyor. Tercih edilen yumurtanın kalitesini verilen bu kodlar belirliyor.

0 ile başlayan kodlar yumurtanın sağlıklı ve organik olduğuna işaret ediyor. 3 ile başlayan ise tavuğun kafeste yetiştirildiği ve hiçbir şekilde gezmediğine işaret ediyor. En sağlıksız olarak görülen yumurta 3 numara ile başlayan yumurtalar oluyor.

Aynı zamanda en uygun fiyatlı yumurtalarda bunlardan biridir. 2 numara ile başlayan kodlar da kümes içerisinde dolaşan tavuk anlamına geliyor. Yumurta seçiminde mutlaka bu konulara dikkat etmek gerekiyor. Organik yumurta tercih yapacak olan kişiler 0 numara ile başlayan kod yumurtalarını tercih etmelidirler.

 

YUMURTA ÜZERİNDE YAZILI KODLAR NE ANLAMA GELİYOR

Belki dikkat etmişsinizdir, yumurtaların üzerinde bazı kodlar bulunmaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen Yumurta Tebliği’nce aşağıdaki görselde olduğu gibi yumurtaların üzerinde takip kodu bulunmaktadır.

yumurta üzerindeki kodlar



Şimdi birkaç örnek ile yumurtaların üzerinde bulunan takip kodlarını inceleyelim. İlk olarak yukarıda belirtilen görselden başlayalım. Gördüğünüz üzere takip kodu 3 ile başlamaktadır. Yani bu yumurta kafesli ortamda yetiştirilen tavuklardan elde edilmiştir. Ardından TR ifadesi vardır. TR ifadesi, bu yumurtanın ülkemiz sınırları içerisinde üretildiğini göstermektedir, bu ifadenin ardından 10 rakamı görülmektedir. Bu rakam ise, ülkemiz sınırları içerisinde bulunan ve şehir plaka kodu 10 olan Balıkesir ilimizi ifade etmektedir.



 
Yukarıdaki yumurtanın takip kodu 1 ile başlamaktadır. Bu yumurta, serbest gezen tavuklardan elde edilmiştir. DE ifadesi ise, yumurtanın Almanya’da üretildiğini göstermektedir. Unutmayın, marketlerden yumurta satın alırken ambalajın üzerinde bulunan markaya değil, yumurtaların üzerinde bulunan takip kodlarına güvenmelisiniz ve üzerinde takip kodu bulunmayan yumurtaları kesinlikle satın almamalısınız.

Kısacası bu kodlar bizim için ne anlama geliyor? Kod ilk olarak 0,1,2 ve 3 olmak üzere bir rakam, menşei ülke kodu ve ardından yumurtanın hangi ilde üretildiğine göre şehir plaka kodu yer almaktadır. İlk olarak, 0,1,2,3 gibi rakamların ne anlama geldiğine bakalım. “0” ile başlayan yumurtalar, organik yumurta anlamına gelmektedir. Organik tavuk yetiştiriciliği yapılan bir işletmede, tavuklara hiçbir şekilde ‘hormon’ uygulanmadığını belirtmektedir ve bu işletmede tavuklar için kullanılan yemler de organiktir. Takip kodu “1” ile başlayan yumurtalar, serbest dolaşan tavuk yumurtasını ifade etmektedir. Bu yumurtalar ise, çiftliklerde rahatça gezebilen tavuklardan elde edilmektedir ve bu tavuklara, GDO içermeyen yem ve hormon ile ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Takip kodu “2” ile başlayan yumurtalar, tavuk çiftliklerinde kümes içerisinde kafessiz yaşayan tavuklardan elde edildiğini göstermektedir. Bu tavuklar, açık alan olmadan kümes içerisinde hareket edebilen, dolaşabilen hayvanlardır. Bu kod ile üretilen yumurtaların elde edildiği tavuklarda yine GDO ve hormon kısıtlaması bulunmamaktadır.

Takip kodu “3” ile başlayan yumurtalar ise, tamamıyla kafesli bir ortamda yaşayan tavuklardan elde edilmektedir. Bu tavuklar, kafeste büyütülüp yetiştirilir ve hareket alanları bulunmaz. Yine bu tavukların yetiştirilmesinde kullanılan yemlerde GDO ve hormon kısıtlaması bulunmamaktadır.

                                                                                                                               SAYGILARIMLA 


Daha Fazla Lezzet

Pratik ve faydalı bilgiler 7814121268275794798

Yorum Gönder

emo-but-icon

Bu Blogda Ara

Kanalıma Abone Ol.

BURALARDAYIZ..

.................. .................

MUTFAK SIRLARI- FAYDALI VE PRATİK BİLGİLER

BLOGLARIM

  • *MALZEMELER1adet baget ekmeği4 diş sarımsak5 yemek kaşığı zeytinyağı1 dal biberiye1/2 çay kaşığı tuz1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabib...
    2 hafta önce
  • 3 hafta önce

Popüler Yayınlar

Blog Arşivi

item