AHŞAP VE BAMBU GİBİ KESME DOĞRAMA TAHTAMIZI NASIL TEMİZLEMELİYİZ

    Kesme tahtalarını sıklıkla kullanıyoruz. Birçok çeşit ve üründen elde edilen kesme tahtaları yiyeceklerle direkt olarak temas ediyor. Gı...

A+ A-








 


 
Kesme tahtalarını sıklıkla kullanıyoruz. Birçok çeşit ve üründen elde edilen kesme tahtaları yiyeceklerle direkt olarak temas ediyor. Gıdaların hijyenine dikkat edildiği kadar kesme tahtalarının hijyenine de dikkat edilmelidir. Aksi takdirde beraberinde mikroplar ve hastalıkları getirebilirler. Peki ama kesme tahtası nasıl temizlenir?
Kimyasal temizlik maddeleri kesme tahtası temizliği için uygun mudur? 
Kesinlikle hayır.  kesme tahtaları sıvı maddeleri emerek içinde absorbe eder. Kesme tahtanızı bulaşık deterjanı veya çamaşır suyu gibi kimyasal içeriğe sahip temizleyicilerle temizlediğinizde tahtanız bu kimyasalları da emer ve bir sonraki kullanımınızda bu kimyasallar kestiğiniz gıda maddesine bulaşır.

Kesme tahtasını hangi doğal yöntemlerde temizleyebiliriz?
Mutfaklarda kendine yer bulan pratik kullanımlı sebze, et ve ekmek kesme tahtanızı dezenfekte ederek temizlemenin 3 doğal yöntemi vardır.  Bu yöntemler neredeyse aynı görevi görse de aralarında ufak farklar vardır. 



Sirke ile kesme tahtası temizliği

Sirke kesme tahtanızın rutin temizliği için çok uygun bir malzemedir. Eğer her gün yemek yapıyor ve kesme tahtanızı her gün kullanıyorsanız akşam bulaşıkları topladıktan sonra kesme tahtanızın üzerine bir miktar sirke dökerek elinizle bir süre ovalayarak tahtanızı dezenfekte edebilirsiniz. Sirke aynı zamanda soğan, sarımsak gibi kokulu gıdaları doğradıktan sonra tahtaya sinen kokuları da giderecektir.  


Tuz ve Karbonat 
Eğer doğradığınız pancar gibi renkli gıdalardan dolayı kesme tahtanızda lekeler oluştuysa üzerine 1 tatlı kaşığı karbonat ve 1 tatlı kaşığı kaya tuzu serpip ıslak bir süngerle ovmanız ve ardından ılık su ile durulamanız yeterli olacaktır.



  
 Limon ve Tuz  

Eğer kesme tahtanızın üzerinde et, tavuk, balık gibi yağlı gıdalar doğradıysanız yağdan kurtulmak için önce üzerine 1 yemek kaşığı kaya tuzu serpin. Ardından yarım limon ile ovun. Balık kokusu çıkmadıysa, en son sirke ile durulayabilirsiniz.

 


Son söz olarak kesme tahtalarınızın daha hijyenik olması ve ömrünün uzaması için bir öneride bulunacağım. Kesme tahtalarınızı yıkadıktan sonra musluğun arkasına veya yanına koyduğunuz takdirde kesme tahtasından damlayan sular mutfak tezgahı ile tahtanın temas ettiği noktada birikecek ve kesme tahtanızın sürekli suyun içinde bekleyerek bakteri yuvasına dönüşmesine neden olacaktır. Bunu önlemek için tahtalarınızı yıkadıktan sonra kuru bir bezle fazla suyunu alarak tamamen kuruması için bulaşıklığa koyabilir veya varsa tezgah duvarındaki çengellere asabilirsiniz.








 

Daha Fazla Lezzet

Pratik ve faydalı bilgiler 6580749581934725879

Yorum Gönder

emo-but-icon

Bu Blogda Ara

Kanalıma Abone Ol.

BURALARDAYIZ..

.................. .................

MUTFAK SIRLARI- FAYDALI VE PRATİK BİLGİLER

BLOGLARIM

  • *Güvem Eriği diğer adıyla Çakal Eriği Tekirdağ'ın yüksek kesimlerinde özellikle ormanlık alanlarda yabani olarak dikenli ...
    8 saat önce
  • 2 ay önce

Popüler Yayınlar

Blog Arşivi

item