PEYNİRLERİN KÜFLENMEMESİ İÇİN NE YAPMANIZ GEREKİR

      Kahvaltılarda, salatalarda, makarnalarda, çorbalarda ve daha birçok yemeğimizde kullandığımız, içine girdiği her yemeğe ayrı bir renk ...

A+ A-

 






    Kahvaltılarda, salatalarda, makarnalarda, çorbalarda ve daha birçok yemeğimizde kullandığımız, içine girdiği her yemeğe ayrı bir renk ve lezzet katan peynir, en sevilen yiyeceklerden birisi olmasının yanı sıra, yüksek protein  ve kalsiyum içeriği ile aynı zamanda soframızdaki en sağlıklı besinlerden birisidir.

   Bu sağlıklı besinden en verimli şekilde faydalanmamız ve tazeliğini uzun süre korumamız için doğru şartlarda saklamamız büyük önem taşır. Peki ilk günkü tazeliği ve besin değerlerinde peyniri nasıl koruruz?  


   Buzdolabınızda bekleyen peynirlerin küflenmemesi için yapmanız gerekenler
 
   Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi, sofraya lezzet katan peynirleri bozulmadan muhafaza etmek oldukça zor. Tabii ki peynirleri bozulmadan mümkün olabildiğince uzun süre saklayabilmek için de çeşitli yöntemler ve saklama şekilleri yok değil. Eğer doğru şekilde muhafaza ederseniz peynirleri çok uzun süre taze tutabilirsiniz. İşte bilmeniz gereken o tüyolar.





    Peynir, besin değerleri fazlasıyla yüksek olduğu gibi taze tutması da zor bir besin. Hal böyle olunca peynirleri saklarken ekstra özen göstermek gerekiyor. Her peynirin saklama koşulları ve şekilleri de farklı olduğu için işler daha da karmaşıklaşıyor. Peynirleri uzun süre küflenmeden tutmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Sizin için hazırladığımız saklama tüyolarıyla, peynirlerin küflenmemesinden korkmanıza gerek kalmayacak! İşte peynirin bozulmaması için altın değerinde saklama tüyoları:
1. ALIŞVERİŞTE PEYNİRİ EN SONA BIRAKIN

   Alışverişinizi yaparken peyniri en son alın. Bu şekilde peyniri saklama süresini eve gelmeden uzatmaya başlarsınız. Alışverişten sonra dışarıda uzun süre kalmamaya da dikkat edin. Özellikle sıcak havalarda peyniri bir an evvel buzdolabıyla buluşturun!
2. BUZDOLABININ DERECESİNE DİKKAT EDİN

   Peyniri buzdolabına yerleştirdikten sonra yapmanız gereken şey, buzdolabınızın derecesini kontrol etmek olmalı. Peyniri olabildiğince taze tutmak için buzdolabının derecesinin 2-4 derece arasında olduğundan emin olun.
3. PEYNİRLERİ BUZDOLABININ KAPAKLI BÖLMESİNDE TUTUN

Peyniri sadece buzdolabına koymak değil, kahvaltılık bölümüne koymak da önemli bir detay. Çünkü bu bölüm, kahvaltılıklarınızın uzun süre taze kalması için özel olarak yapılıyor.
4. SALAMURA SUYUNUN EKSİK OLUP OLMADIĞINA BAKIN

   Beyaz peynir ve burgu peynir bildiğiniz üzere salamura suyunun içinde saklanıyor. Eğer kutunun içinde salamura suyu eksildiyse, tuzlu su hazırlayıp ekleyebilirsiniz. Böylece peynirin küflenmesini engelleyebilirsiniz.

5. ARTAN PEYNİRLERİ KABINA GERİ KOYMAYIN

   Eğer peyniri dilimleyip bir kısmını yedikten sonra artan kısmını kabına geri koyuyorsanız hata yapıyorsunuz. Çünkü oda sıcaklığına çıkan peynirler, kabına geri konduğunda diğerlerine de olumsuz etki yapar. Kalan peynirleri ayrı bir kapta saklayın ve daha çabuk tüketin.
6. PEYNİRİ DİLİMLEMEDEN SAKLAYIN

   Evet, peyniri dilimleyerek saklayanlardansanız hata yapıyorsunuz. Peynirleri sadece yiyeceğiniz zamanlar buzdolabından çıkarıp gerekli olduğu kadarını dilimlemelisiniz.
7. SİRKELİ HAVLU İLE SARIN

   Bazı peynirleri uzun süre bozulmadan saklamak için sirkeli havlu ile sarabilirsiniz. Sirkeli su ile ıslattığınız havluyu peynirin etrafına sarın. Daha sonra streç  film ile de havluyu sarın. Bu yöntemle özellikle kaşar gibi sert peynirlerin küflenmesini önleyebilirsiniz. 
Her peynir çeşidi aynı şekilde saklanamaz.  

   Burgu peynir ve beyaz peynir gibi salamura suyunda satılan ürünler ambalajı açıldıktan sonra da salamurası için de saklanmalıdır. Salamura suyundan çıkarıldıktan sonra peynirler sudan geçirilebilir ya da 5-10 dakika su içinde bekletildikten sonra tüketilebilir. Böylece peynirin tuzu azaltılmış olur.

Peynir buzdolabında saklanmalı, dondurulmamalı

   Beslenme uzmanlarının verdiği bilgilere göre, her çeşit peynir buzdolabında saklanmalı, dondurulmamalıdır. Kalıp halinde satılan beyaz peynirler ise dilimlenmeden hava geçirmeyecek, nem kaybetmeyecek şekilde streç filmle sarıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.

   Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir.



   Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.

Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.

 



En ideal peynir saklama koşulları

  Peynir, +2 - +4 C de, ışıksız ortamda saklanmalı

   Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız.

   Buzdolabında kapalı bir kapta veya orijinal ambalajında muhafaza edilmelidir

  Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir.



  Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.

  Burgu peynir ve beyaz peynir; ambalajı açıldıktan sonra kendi salamura suyu içinde saklanmalıdır. Böylece uzun zaman besin değerleri ve lezzetini kaybetmeksizin saklanabilir. Peynirin olgunlaşma süreci de devam eder.

   Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilmiş ve bozulma riski azaltılmış olur.

   Krem peynirler mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak saklanmalıdır.

   Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar.

   Beyaz peynirleri keserken, bıçağı ıslatmak peynirin düzgün kesilmesine yardımcı olur.
                                                                                     LEZZETLE  SAĞLIKLA KALIN

Daha Fazla Lezzet

Pratik ve faydalı bilgiler 2813127777834227454

Yorum Gönder

emo-but-icon

Bu Blogda Ara

Kanalıma Abone Ol.

BURALARDAYIZ..

.................. .................

MUTFAK SIRLARI- FAYDALI VE PRATİK BİLGİLER

BLOGLARIM

  • - . - Kesinlikle ama kesinlikle deneyip tatmanız gereken bir lezzet. sofralarında aranan lezzetleriniz haline gelecek - - MAL...
    1 gün önce
  • 5 hafta önce

Popüler Yayınlar

Blog Arşivi

item