KAYISI REÇELİ YAPIMI VE PÜF NOKTALARI
KAYISI REÇELİ YAPIMI VE PÜF NOKTALARI /GÜLOANNEMUFAKTA MALZEMELER 2 kg şekerpare Kaysı (kayısıların mümkün mertebe sert ola...
https://www.guloannemutfakta.com/2016/07/kayisi-receli-yapimi-ve-puf-noktalari.html
KAYISI REÇELİ YAPIMI VE PÜF NOKTALARI /GÜLOANNEMUFAKTA
MALZEMELER
2 kg şekerpare Kaysı (kayısıların mümkün mertebe sert olanlarını seçin)
2 kg toz şeker (daha az şekerli severseniz 1 kilo 700 gr kullanın)
1 su bardağı tatlı kayısı çekirdeği
2 yemek kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
Kayısıları yıkayıp düzgünce ikiye bölerek çekirdeklerini çıkarın (çekirdekleri tatlıysa kırıp reçelinizde kullanın).Geniş tabanlı bir tencereye bir sıra kayısı bir sıra şeker koyun.Tencereyi ağzı kapalı olarak bir gece bekletin (Bu işlem meyvenin şekerle birlikte sulanması için. İlave su kullanmanıza gerek yok).Kayısıları, orta ateşte, şeker eriyinceye kadar karıştırın. Kaynamaya başlayınca (yaklaşık 10-15 dk kadar sonra) kayısıları tencerenin içinden başka bir kaba alın. İçinde bıraktığınız taktirde kayısılar çok fazla yumuşayacak ve diriliğini kaybedecektir. Kayısıları çıkardıktan sonra ocağın ısısını biraz daha yükseltip bir 10 dak daha kaynatın. Bu arada şekerlenmemesi için limon tuzunu veya limon suyunu ekleyin..Reçelin suyu istenilen kıvama gelince kayısıları tekrar tencereye alıp,kabukları soyulmuş kaysı çekirdeklerini ilave edin. Kısık ateşte 5 dk daha kaynatıp ocaktan alın.Sıcak olarak kavanozlara koyun ağızlarını kapatın.Tamamen soğuyunca yemeye hazır
AFİYET OLSUN
REÇEL YAPIMINDA DİKKAT EDİLECEK PÜF NOKTALAR
Öncelikle Reçel yapacağınız meyveyi taze ve olgun seçin. İçinde en ufak bir çürük bulunmamasına özen gösterin.
Ekşi yada buruk tatlı bir meyve kullanıyorsanız (vişne, ahududu, frenk üzümü, kuşburnu gibi), şeker miktarını biraz artırabilirsiniz. Normalde 1:1 ölçü (1 kg meyve için 1kg toz şeker) kullanılsa da, tatlı meyveler için şeker miktarını biraz daha azaltabilirsiniz.
Reçeli karıştırırken, mutlaka tahta kaşık kullanın .
Bir çay bardağını koyduğunuz suya damlatacağınız bir kaç damla reçel dağılmadan durursa, kıvamı olmuş demektir. Aynı şekilde baş parmağınızın tırnağına damlattığınız bir damla reçel akmıyorsa kıvam tamamdır.
Kış için saklayacağınız reçellerin şekerlenmemesi için, reçeli ocaktan almadan 5 dak önce bir miktar limon suyu veya limon tuzu (1 kg için 1 yemek kaşığı) veya 2- adet limon tuzu eklemek şart . Reçelin, kaynarken üstünde oluşan köpükleri, kaynama bittiği zaman, sıcak suya batırdığınız metal bir süzgeç yardımıyla alın. Bu köpükleri reçel kaynarken almanıza hiç gerek yok. Eğer çok köpürsün istemiyorsanız, kaynamaya başladıktan sonra içine bir minik parça tereyağı atın. Reçeliniz olduktan sonra sıcak ve iyice kurulanmış kavanozlara ağzına kadar doldurup, üzeri hava geçirmeyecek şekilde kapatın. Kavanoz kapaklarını da, reçel ya çok sıcakken ya da soğuduktan sonra kapatın.Reçel kavanozları, ışık görmeyen ve çok sıcak olmayan havadar bir yerde muhafaza edebilirsiniz.İstediğiniz kıvama gelmesi için 1-2 gün üzeri tülbent örtülü bir şekilde güneşe bırakın. Güneşte bırakma imkanınız yoksa, buzdolabına da koyabilirsiniz.
elinize sağlık.. tam mevsimi kayısının :-))
YanıtlaSilpüf noktası için teşekkür ederim. Güzel paylaşım.
YanıtlaSilEllerinize emeklerinize sağlık.Reçel ve sunum harika olmuş.❤
YanıtlaSil